Goodyear Turvallisen ajamisen ohjeita

Kuinka ajaa turvallisesti, useita ohjeita eri olosuhteissa ajamiseen

Goodyear on sitoutunut edistämään turvallista ja vastuullista ajamista maailmanlaajuisesti. Nämä tietotestit ja ajamiseen liittyvät ohjeet auttavat sinua oppimaan lisää teistä, renkaista ja yleisestä ajoturvallisuudesta.

Vihjeitä vesikelille

Nämä vinkit pitävät sinut ja matkustajasi turvassa märillä teillä

1. Tarkasta renkaat säännöllisesti…

Tarkasta renkaat aina ennen kuin lähdet ajamaan. Tee seuraavat huoltotoimenpiteet säännöllisesti: Varmista, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Renkaiden oikean ilmanpaineen määrittää auton valmistaja, ja sen voi tarkistaa auton oven reunasta, ovipilarista, hansikaslokeron luukusta tai polttoainesäiliön luukusta. Ilmanpaine on mainittu myös auton käyttöoppaassa. Renkaan sivussa oleva numero ei tarkoita suositeltavaa rengaspainetta vaan suurinta sallittua rengaspainetta. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa. Tarkista myös renkaiden kulutuspinnan urasyvyys. Oikea urasyvyys auttaa ehkäisemään luisumisen ja vesiliirrot.

2. Hidasta vauhtia.

Sadevesi sekoittuu tien pinnalla olevaan likaan ja öljyyn ja muuttaa tiet liukkaiksi. Paras tapa välttää luisuun joutuminen on hidastaa vauhtia. Pienemmällä ajovauhdilla suurempi osa renkaan pinnasta joutuu kosketukseen tien kanssa, jolloin pito on parempi.

3. Opettele selviämään luisusta.

Varovaisinkin autoilija voi joutua sivuluisuun. Älä tällöin tee äkkijarrutusta. Älä pumppaa jarruja, jos autossasi on lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS). Paina sen sijaan jarrupoljinta tasaisesti ja ohjaa autoa luisun suuntaan.

4. Pidä välimatkaa edellä ajavaan autoon.

Märällä kelillä kaikkia tärkeimpiä ohjauslaitteita – ohjausta, kytkintä, jarrua ja kaasupoljinta – on käytettävä varovasti. Virheisiin ja hätätilanteisiin on syytä varautua. Sateessa kengät kastuvat ja voivat helposti luiskahtaa pois polkimilta. Pyyhi kengänpohjat auton kumi- tai tekstiilimattoon, ennen kuin käynnistät moottorin. Ajo-, taka- ja jarruvalojen sekä suuntavilkkujen toiminta on syytä tarkastaa säännöllisesti. Jarrutusmatka on märällä tiellä kolminkertainen kuivaan tiehen verrattuna. Älä siis koskaan aja liian lähellä edellä ajavaa autoa. Pidä vähintään kahden auton pituinen turvaväli.

5. Aja edellä ajavan auton jättämissä jäljissä.

Vältä jarruttamista. Hidasta vauhtia nostamalla jalka pois kaasupolkimelta aina, kun se on mahdollista. Pidä ajovalot päällä myös heikolla vesisateella. Näin näet itse, ja myös muut näkevät sinut. Pidä ajovalot päällä myös päivisin, jotta takanasi ajavat näkevät sinut paremmin.

6. Valmistaudu kunnolla matkaan.

Märällä kelillä kaikkia tärkeimpiä ohjauslaitteita – ohjausta, kytkintä, jarrua ja kaasupoljinta – on käytettävä varovasti. Virheisiin ja hätätilanteisiin on syytä varautua. Sateessa kengät kastuvat ja voivat helposti luiskahtaa pois polkimilta. Pyyhi kengänpohjat auton kumi- tai tekstiilimattoon, ennen kuin käynnistät moottorin. Ajo-, taka- ja jarruvalojen sekä suuntavilkkujen toiminta on syytä tarkastaa säännöllisesti.

7. Opettele välttämään vesiliirtoja ja selviytymään niistä.

”Vesiliirto syntyy, kun renkaiden eteen kertyy vettä nopeammin kuin auton paino pystyy työntämään sitä pois tieltä. Vedenpaine nostaa autoa ylöspäin ja saa sen liukumaan renkaiden ja tien väliin muodostuvan ohuen vesipatjan päällä. Tällöin auto ei välttämättä kosketa tienpintaan lainkaan, ja saatat luisua ulos kaistalta tai kokonaan tieltä. Voit välttää vesiliirron huolehtimalla siitä, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa ja kulutuspinta on kunnossa. Vaihda renkaat tarvittaessa, hidasta vauhtia märällä tiellä ja väistele lammikoita. Yritä ajaa edellä ajavien jättämissä renkaanjäljissä. Jos joudut vesiliirtoon, älä jarruta tai käännä autoa äkillisesti, sillä auto voi lähteä luisuun. Nosta jalka kaasulta, kunnes vauhti hidastuu ja tunnet renkaiden jälleen koskettavan tietä. Jos sinun on pakko jarruttaa, jarruta varovasti ja pumppaa jarruja kevyesti. Jos autossa on ABS-järjestelmä, voit jarruttaa normaalisti; auton tietokone jäljittelee pumppausliikettä tarpeen mukaan.”

8. Jos sade muuttuu rankaksi, pysäytä auto!

Rankkasade voi ylikuormittaa pyyhkimen sulkia, jolloin tuulilasi on jatkuvasti veden peitossa. Kun näkyvyys on niin huono, ettet näe tien reunoja tai muita autoja turvallisen välimatkan päästä, on syytä pysähtyä odottamaan sateen hellittämistä. Paras pysähdyspaikka on levähdysalue tai muu suojattu alue. Jos ainoa vaihtoehto on pysähtyä tien sivuun, aja mahdollisimman reunaan ja odota rankkasateen loppumista. Pidä ajovalot päällä ja kytke myös varoitusvalot muiden autoilijoiden varoittamiseksi.

9. Sateen alkaminen liukastaa tienpinnan.

Ajaminen on aina vaikeinta heti sen jälkeen, kun sade on alkanut. Kuivalla tiellä olleet muta ja öljy sekoittuvat veteen ja muodostavat liukkaan kerroksen. Auton hallinta hankaloituu, joten autoilijoiden kannattaa pitää varansa erityisesti sadekuuron ensimmäisen puolituntisen aikana.

10. Pilvisyys heikentää näkyvyyttä.

Ole erityisen varovainen, kun ohitat muita autoja.

11. Kuivata jarrut ajettuasi vesiesteen yli.

Jos ajat syvän vesilammikon läpi ja jarrukengät kastuvat, kuivata jarrut käyttämällä niitä kevyesti.


12. Älä aja autoa väsyneenä.

Vihjeitä: hyvät tavat liikenteessä

High Performance-renkaita eivät tarvitse ainoastaan kilpa-ajajat. Oletko valmis tielle?

1. Älä käyttäydy aggressiivisesti auton ratissa.

Huutaminen, torven toitottaminen, äkkijarrutukset perässä roikkujien säikäyttämiseksi, törkeät ohitukset, kaahaaminen ja hävyttömät eleet ovat kaikki omiaan luomaan vaarallisia tilanteita. Vältä vaaratilanteet hillitsemällä itsesi. Älä aja autoa vihaisena, yliväsyneenä tai kiihtyneenä. Vältä yhteenottoja, vaikka olisit oikeassa. Varaa ylimääräistä aikaa ja vältä ruuhkia aina, kun se on mahdollista.

2. Vältä aggressiivisia ajajia.

Jos toinen autoilija käyttäytyy aggressiivisesti, älä kosta äläkä haasta häntä yhteenottoon. Pysy pois tällaisen autoilijan tieltä ja vältä katsekontaktia. Pidä ovet lukossa ja ikkunat kiinni. Älä aliarvioi toisen autoilijan mahdollista aggressiivisuutta.

3. Pidä varasi.

Pysyttele tyynenä ja rauhallisena. Älä aja autoa alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Keskity ajamiseen äläkä kohdista huomiotasi esimerkiksi syömiseen tai keskusteluun matkustajien kanssa.

4. Vältä maantiehypnoosia.

Yksi suurimmista vaaroista autoa ajettaessa on maantiehypnoosi eli toistuvien näköärsykkeiden ja väsymyksen aiheuttama uneliaisuus. Jos ajat pitkiä matkoja, pidä usein taukoja. Ota vaikkapa nokoset tai jaloittele hieman. Harjoita silmiä lukemalla liikennemerkkejä tai tienviittoja tai siirtelemällä katsetta ajoradalla. Varmista, että olet levännyt riittävästi ennen ajoa. Jos huomaat, että alat nuokkua ja keskittymisesi herpaantuu, PYSÄHDY! Lepää riittävästi ja jatka vasta sitten matkaa.

5. Suojaudu vaaroilta.

Käytä mielikuvitustasi. Varaudu aina reagoimaan siihen, mitä muut autoilijat tekevät tai jättävät tekemättä. Jos et pysty välttämään yhteentörmäystä, yritä valita vaarattomin vaihtoehto. Törmäyksestä selviää todennäköisemmin hengissä, jos ajaa ulos tieltä kuin jos törmää suoraan toiseen autoon.

Vihjeitä kaupunkiajoon

Vinkkejä kaupunkiajoon kesällä

1. Ole kaksin verroin valppaana – kaupungissa on paljon varottavaa.

Kaupungeissa on autojen lisäksi paljon muutakin liikennettä: jalankulkijoita, raitiovaunuja, polkupyöriä ja huoltoajoneuvoja, esimerkiksi kadunlakaisukoneita ja jäteautoja. Tarkkailtavaa on kaksin verroin enemmän kuin maantiellä. Pidä huolellisesti silmällä, mitä autosi edessä, sivuilla ja takana tapahtuu.

2. Katso paitsi tausta- ja sivupeileihin, myös olkapäidesi yli.

Varo sokeita pisteitä, joita voi muodostua peileistä huolimatta. Varo muita autoja tai moottoripyöriä aina, kun vaihdat kaistaa tai lähdet liikkeelle tien vierestä.

3. Varovaisuus on valttia tienristeyksissä.

Ole erityisen tarkkaavainen tienristeyksissä. Niissä on paljon liikennettä, ja vaaratilanteiden mahdollisuus on suuri. Aja hitaasti ja yritä ennakoida jalankulkijoiden mahdolliset virheliikkeet.

4. Anna suuntamerkkejä aina tarvittaessa ja hyvissä ajoin.

Anna aina suuntamerkki hyvissä ajoin, kun käännyt tai vaihdat kaistaa. Kiilaaminen voi herättää kiukkua tai aggressiivisuutta muissa.

5. Ole yhteistyökykyinen ja joustava.

Suhtaudu joustavasti muiden virheisiin. Näin voit välttää tilanteen kiristymisen ja mahdolliset onnettomuudet.

Vihjeitä: ajomukavuus

Nämä vinkit auttavat sinua saavuttamaan mukavan ajotuntuman kesäkelillä

1. Ota terveydentilasi huomioon.

Näkösi, kuulosi ja reaktiokykysi on syytä olla kunnossa. Älä aja autoa, jos olet – nauttinut alkoholia – ottanut väsymystä aiheuttavaa resepti- tai käsikauppalääkettä – käyttänyt keskittymistä tai havaintokykyä haittaavia huumaavia aineita – hyvin väsynyt – kiihdyksissä – se voi aiheuttaa huolimattomuutta.

2. Tiedosta oma ajotaitosi ja asenteesi.

Helppo tapa tiedostaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa on ”selostaa” kerran ääneen omaa ajamistaan. Näin saat paremman tilannekuvan. Saatat huomata aivan uusia turvallisuuteesi vaikuttavia tekijöitä. Ja joka tapauksessa selostus voi parantaa itsetuntemustasi. Opit tuntemaan paremmin mahdolliset heikkoutesi ja sinua vaanivat vaarat, kuten keskittymisvaikeudet tai puutteet muiden autoilijoiden käytöksen ennakoinnissa.

3. Ikääntyvien autoilijoiden kannattaa arvioida ajotaitojaan säännöllisesti.

”Ikä ei sinänsä kerro ajotaidoista mitään. Ikääntyvän autoilijan reaktiokyky, näkö ja kuulo voivat kuitenkin heikentyä. Ota huomioon perheenjäsenten, ystävien ja muiden kommentit ajotaidoistasi. Joskus kannattaa käydä kertauskurssilla tai antaa muiden ajaa välillä. Jos huomaat, että ajaminen aiheuttaa liikaa stressiä tai riskejä, mieti muita vaihtoehtoja. Harkitse julkisen liikenteen tai muiden palveluiden käyttöä. Seuraavassa on joitakin ajotaidon heikkenemisestä kertovia merkkejä: usein toistuvat pienet törmäykset tai läheltä piti -tilanteet ajatusten harhailu tai keskittymisvaikeudet liikenteessä kyvyttömyys lukea tavallisia liikennemerkkejä muilta ajajilta usein saadut äänimerkit poliisilta, perheenjäseniltä tai ystäviltä saadut ajotaitoasi koskevat huomautukset.”

4. Opettele ajamaan öisin.

”Öisin ajaminen voi olla mukavaa, kunhan muistaa pitää varansa heikon näkyvyyden vuoksi. Seuraavassa on joitakin perusasioita: Pidä ajo- ja perävalot päällä auringonlaskusta auringonnousuun. Vaihda lyhyet valot, kun toinen auto on alle 200 metrin päässä. Käytä lyhyitä valoja myös ajaessasi toisen auton perässä. Jos autoon tulee yöllä vika, varmista, että muut autoilijat näkevät autosi ja osaavat pysähtyä ajoissa. Sytytä varoitusvalot. Jos mahdollista, aja pois tieltä. Älä pysäköi heti mäen laen tai mutkan taakse. Pidä kaistaviivoja ja muita merkkejä silmällä, jotta pysyt tiellä.”

5. Hidasta vauhtia.

Liian hitaasti ajaminen voi olla vaarallista, mutta nopeutta kannattaa silti vähentää aina hankalissa olosuhteissa, kuten sumussa, sateella, lumipyryssä tai auringon häikäistessä. Älä kiirehdi äläkä menetä malttiasi.

Vihjeitä maantieajoon

Vihjeitä maantieajoon

1. Tarkasta renkaat säännöllisesti.

Tee seuraavat huoltotoimenpiteet säännöllisesti: Varmista, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Renkaiden oikean ilmanpaineen määrittää auton valmistaja, ja sen voi tarkistaa auton oven reunasta, ovipilarista, hansikaslokeron luukusta tai polttoainesäiliön luukusta. Ilmanpaine on mainittu myös auton käyttöoppaassa. Renkaan sivussa oleva numero ei tarkoita suositeltavaa rengaspainetta vaan suurinta sallittua rengaspainetta. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa. Tarkasta myös renkaiden urasyvyys. Oikea urasyvyys auttaa ehkäisemään luisumisen, vesiliirrot ja renkaan tyhjenemisen.

2. Hidasta vauhtia.

Liian hitaasti ajaminen voi olla vaarallista, mutta nopeutta kannattaa silti vähentää aina hankalissa olosuhteissa, kuten sumussa, sateella, lumipyryssä tai auringon häikäistessä. Älä kiirehdi äläkä menetä malttiasi.

3. Opettele ajamaan öisin.

Öisin ajaminen voi olla mukavaa, kunhan muistaa pitää varansa heikon näkyvyyden vuoksi. Seuraavassa on joitakin perusasioita: Pidä ajo- ja perävalot päällä auringonlaskusta auringonnousuun. Vaihda lyhyet valot, kun toinen auto on alle 200 metrin päässä. Käytä lyhyitä valoja myös ajaessasi toisen auton perässä. Jos autoon tulee yöllä vika, varmista, että muut autoilijat näkevät autosi ja osaavat pysähtyä ajoissa. Sytytä varoitusvalot. Jos mahdollista, aja pois tieltä. Älä pysäköi heti mäen laen tai mutkan taakse. Pidä kaistaviivoja ja muita signaaleja silmällä, jotta pysyt tiellä.

4. Ota terveydentilasi huomioon.

Näkösi, kuulosi ja reaktiokykysi on syytä olla kunnossa. Älä aja autoa, jos olet – nauttinut alkoholia – ottanut väsymystä aiheuttavaa resepti- tai käsikauppalääkettä – käyttänyt keskittymistä tai havaintokykyä haittaavia huumaavia aineita – hyvin väsynyt – kiihdyksissä – se voi aiheuttaa huolimattomuutta.

5. Varaudu eri vuodenaikojen erityisoloihin.

Pane auto talvikuntoon ja vaihda renkaat hyvissä ajoin, mutta muista myös muut vuodenajat. Sumu, rankkasade, lumipyryt ja jäisyys, helle ja auringon häikäisy asettavat ajamiselle ja auton huollolle omat vaatimuksensa. Lisätietoja on tässä sivustossa talviajoa koskevissa vihjeissämme sekä osiossa ”Renkaan huolto”. Voit kysyä neuvoa myös Goodyear-jälleenmyyjältä.

6. Ole erityisen valppaana kaupunkiajossa.

Kaupungeissa on autojen lisäksi paljon muutakin liikennettä: jalankulkijoita, raitiovaunuja, polkupyöriä ja huoltoajoneuvoja, esimerkiksi kadunlakaisukoneita ja jäteautoja. Tarkkailtavaa on kaksin verroin enemmän kuin maantiellä. Pidä huolellisesti silmällä, mitä autosi edessä, sivuilla ja takana tapahtuu.

Vihjeitä talviajoon

Näitä vihjeitä noudattamalla voit ajaa turvallisesti kaikilla talvikeleillä.

1. Auto talvikuntoon

Lisää oikea määrä jäänestoainetta. Se suojaa autoasi jäätymiseltä ja korroosiolta. Tarkista, että akussa on riittävästi virtaa kylmäkäynnistystä varten. Tarkista jarrut. Jos ne eivät toimi kunnolla, auto saattaa puoltaa pysäytettäessä. Varaudu hätätilanteisiin. Autossa on hyvä olla taskulamppu, huopa, hiekkaa tai suolaa sekä jääraappa kaiken varalta. Tarkista lämmityslaitteen ja puhaltimen tila. Lämmityslaite pitää auton miellyttävän lämpimänä, ja puhallin estää tuulilasia jäätymästä ja kosteutta tiivistymästä tuulilasiin. Vaihda öljyt. Talviöljy helpottaa käynnistämistä talviaikaan. Käytä oikeanlaista tuulilasin pesunestettä. Kunnolliset pyyhkimet ja jäänestoliuos pitävät tuulilasin puhtaana.

2. Säilytä pito

Hidasta vauhtia tarpeen mukaan ennen kääntymistä, jotta välttäisit ali- tai yliohjautumisen. Vältä äkillisiä liikkeitä, jotta auto ei lähde luisuun. Paina jarrua tasaisesti, älä pumppaamalla. Jos autossa on ABS-jarrut, auto pysähtyy joutumatta sivuluisuun.

3. Ennakoi

Varaa matkaan riittävästi aikaa. Pidä talvisin kaksinkertainen turvaväli edellä ajavaan autoon. Näin ehdit pysäyttää auton tilanteen niin vaatiessa. Pidä auto puhtaana. Huuhtelemalla auton säännöllisesti puhtaalla vedellä voit vähentää liukkailla keleillä käytettävien kemikaalien, tiesuolan ja soran aiheuttamaa korroosiota. Aja varovasti silloilla ja ylikulkuteillä, koska niiden pinnalle muodostuu helposti jäätä. Muista sopiva tilannenopeus. Näe ja tule nähdyksi. Pidä ajovalot päällä ja tuulilasi puhtaana. Opettele, miten pitää toimia, jos juutut jäälle tai lumeen. Älä turhaan polje kaasua niin, että pyörät sutivat. Poista lumi renkaiden ympäriltä ja keinuta autoa varovasti edestakaisin.

4. Varaudu yllätyksiin: ali- ja yliohjautuminen

Näin selviät aliohjautumisesta: Auto ei käänny tarpeeksi, koska eturenkaat eivät pidä. Älä suurenna ohjauskulmaa äläkä tee äkkijarrutusta, koska se vain pahentaa tilannetta. Tee sen sijaan seuraavasti:Ota jalka pois kaasupolkimelta äläkä paina jarrua. Nyt auton paino siirtyy eteenpäin. Pienennä ohjauskulmaa varovasti. Nyt sinun pitäisi pystyä ohjaamaan auto varovasti takaisin haluamaasi suuntaan.Näin selviät yliohjautumisesta: Auto kääntyy liikaa, koska takarenkaat eivät pidä. Tee seuraavasti ja tarkkaile samalla, kuinka auto reagoi:Paina varovasti kaasua. Auton paino siirtyy taaksepäin takapyörille. Ohjaa autoa samaan suuntaan, johon takapää on liukumassa. Katso suuntaan, johon haluat auton menevän. Näin voit korjata auton asennon heti, kun se alkaa reagoida ohjausyrityksiisi.

5. Muista, että neliveto on oikeastaan vain laajennettu kaksiveto.

Kaikki neljä rengasta saavat jonkin verran vääntösuhdetta voimansiirron kautta, mutta vain kaksi pyörää hyötyy täysin moottorin voimankäytöstä. Jos ajat nelivedolla lumisilla tai jäisillä teillä, auto ei pysähdy merkittävästi paremmin kuin kaksivetoinen auto.

6. Ennakoi olosuhteet maastoajossa talvisin.

Paksu lumikerros voi kätkeä alleen kantoja, kiviä, tukkeja ja jäisiä paikkoja. Syksyn ensimmäisillä lumilla on yleensä helpompi ajaa kuin kevätlumilla, koska keväällä lumi on tiivistynyt useiden lumisateiden jälkeen. Pintakerroksen alla on kova kerros, joka voi aiheuttaa ongelmia.

7. Muista, että lumi voi paakkuuntua nelivetoisen auton alle, kun ajat maastossa.

Kertynyt lumi voi jäädyttää moottorin, vaikka moottori olisi käynnissä. Lumen hakkaaminen irti voi puolestaan vahingoittaa autoa. Puhdista moottorin ympäristö lumesta riittävän usein ja tarkkaile öljyn, vaihteistoöljyn ja muiden tärkeiden nesteiden lämpötilaa. Varo, ettei auton pohjaan juutu jääkimpaleita tai kovia lumipaakkuja, jotka voivat vaurioittaa jarruputkia. Jos joudut ajamaan matalan vesiesteen yli, varo jarrujen jäätymistä. Käytä moottoria mahdollisimman paljon.

8. Pane nelivetoinen auto kunnolla talvikuntoon!

Tarkista jäänestoaine – huuhtele ja täytä uudelleen. Tarkista letkut ja vaihda haurastuneet letkut. Vaihda murtuneet tai kiiltäviksi kuluneet hihnat. Vaihda talviöljyt. Tarkista vaihteiston öljyt ja muut nesteet. Poista tiivistynyt kosteus – se voi jäätyä ja aiheuttaa ongelmia. Tarkista rengaspaineet (myös vararenkaan!). Tarkista tuulilasin pesuneste. Tarkista, onko pakokaasujärjestelmässä reikiä tai vuotoja – pakokaasut ovat kaksin verroin vaarallisia, kun ikkunat ovat tiukasti kiinni!

9. Varaa autoon kunnollinen hätäpakkaus erityisesti maastoajoa varten.

Säilytä hätäpakkaus tukevassa kassissa tai laukussa. Pidä autossa varalla ainakin hätäsoihtu, villahuopia, käynnistyskaapelit, evästä, retkikeitin, keittosäilykkeitä, keittoastioita ja ateriointivälineitä, paksut sukat, hattu, kintaat, ensiaputarvikkeita, lumiketjut, lumilapio, kynttilä, sytytin ja tulitikkuja, taskulamppu ja radio, jonka paristoissa on kunnolla virtaa sekä lukemista pitkiä odotuksia varten. Muista myös lääkkeet ja tärkeimmät hygieniavälineet.

Ajaminen eri vuodenaikoina

Vinkkejä maantieajoon

1. Pane auto talvikuntoon.

Lisää oikea määrä jäänestoainetta. Se suojaa autoasi jäätymiseltä ja korroosiolta. Tarkista, että akussa on riittävästi virtaa kylmäkäynnistystä varten. Tarkista jarrut. Jos ne eivät toimi kunnolla, auto saattaa puoltaa pysäytettäessä. Varaudu hätätilanteisiin. Autossa on hyvä olla taskulamppu, huopa, hiekkaa tai suolaa sekä jääraappa kaiken varalta. Tarkista lämmityslaitteen ja puhaltimen tila. Lämmityslaite pitää auton miellyttävän lämpimänä, ja puhallin estää tuulilasia jäätymästä ja kosteutta tiivistymästä tuulilasiin. Vaihda öljyt. Talviöljy helpottaa käynnistämistä talviaikaan. Käytä oikeanlaista tuulilasin pesunestettä. Kunnolliset pyyhkimet ja jäänestoliuos pitävät tuulilasin puhtaana.

2. Opettele talviajoa.

Varaa matkaan riittävästi aikaa. Pidä talvisin kaksinkertainen turvaväli edellä ajavaan autoon. Näin ehdit pysäyttää auton tilanteen niin vaatiessa. Pidä auto puhtaana. Huuhtelemalla auton säännöllisesti puhtaalla vedellä voit vähentää liukkailla keleillä käytettävien kemikaalien, tiesuolan ja soran aiheuttamaa korroosiota. Aja varovasti silloilla ja ylikulkuteillä, koska niiden pinnalle muodostuu helposti jäätä. Muista sopiva tilannenopeus. Näe ja tule nähdyksi. Pidä ajovalot päällä ja tuulilasi puhtaana. Mieti etukäteen, mitä pitää tehdä, jos juutut jäälle tai lumeen. Älä turhaan polje kaasua niin, että pyörät sutivat. Poista lumi renkaiden ympäriltä ja keinuta autoa varovasti edestakaisin. Opettele, mitä pitää tehdä ali- ja yliohjautumiselle (lisätietoja on osiossa ”Vihjeitä talviajoon”).

3. Varaudu rankkasateisiin erityisesti syksyisin ja keväisin.

Lue lisätietoja osiosta ”Vihjeitä vesikelille”. Seuraavat tärkeät asiat kannattaa ottaa huomioon: Vesiliirto ja sen välttäminen Milloin märkä tienpinta on vaarallisimmillaan Mitä pitää tehdä, jos auto joutuu luisuun Nopeuden vähentämisen tärkeys Oikea turvaväli muihin autoihin ja renkaiden pidon säilyttäminen.

4. Varaa autoon kattava hätäpakkaus erityisesti talviajoa ja pitkiä välimatkoja varten.

Varaudu siihen, että jäät tielle. Säilytä hätäpakkausta tukevassa kassissa tai laukussa. Varaa autoon ainakin hätäsoihtu, villahuopia, apukäynnistyskaapelit, evästä, retkikeitin, saippuaa, keittoastioita ja ateriointivälineitä, paksut sukat, hattu, kintaat, ensiaputarvikkeita, lumiketjut, lumilapio, kynttilä, sytytin ja tulitikkuja, taskulamppu ja radio, jonka paristoissa on kunnolla virtaa, sekä lukemista pitkiä odotuksia varten. Muista myös lääkkeet ja tärkeimmät hygieniavälineet. Pidä aina ensiaputarvikkeet autossa ja varmista, että matkapuhelimen akussa on virtaa.

5. Varaudu eri vuodenaikojen erityisvaatimuksiin.

Pane auto talvikuntoon ja vaihda renkaat hyvissä ajoin, mutta muista myös muut vuodenajat. Sumu, rankkasade, lumipyryt ja jäisyys, helle ja auringon häikäisy asettavat ajamiselle ja auton huollolle omat vaatimuksensa. Lisätietoja on tässä sivustossa talviajoa koskevissa vihjeissämme sekä osiossa ”Renkaan huolto”. Voit kysyä neuvoa myös Goodyear-jälleenmyyjältä.

6. Opettele ajamaan sumussa.

Sumussa ajamista kannattaa välttää. Jos joudut kuitenkin ajamaan sumussa, toimi seuraavasti: – Hidasta vauhtia. Jos näet ajo- tai perävaloja, hidasta vielä lisää. Joku toinen autoilija voi ajaa keskellä tietä, pysäyttää autonsa tai ajaa erittäin hitaasti. – Käytä lähi- tai sumuvaloja. – Älä luota liikaa ajovaloihin. Pysyttele näkökentän rajoissa. Saatat joutua pysähtymään äkisti. Jos sumu on liian sakeaa, aja tien sivuun ja pysähdy. Älä aja liian hitaasti. – Anna suuntamerkki hyvissä ajoin ennen kääntymistä ja jarruta ajoissa ennen kuin pysähdyt, jotta muut autoilijat osaavat varautua.

7. Opettele ajamaan kovassa tuulessa.

Kun ajat kovassa tuulessa, muista seuraavat asiat: – Kuorma-autojen, rekkojen, matkailuautojen ja asuntovaunua vetävien autojen ratissa on oltava erityisen varovainen. – Vähennä nopeutta ja pidä auto kurssissa, kun siirryt tuulensuojasta aukealle alueelle. – Vähennä nopeutta, kun vastaan tulee iso ajoneuvo, kuten rekka-auto tai bussi. – Kovaan tuuleen liittyy usein rankkasade tai räntäsade. Muista, että tienpinta voi olla märkä tai liukas, ja ennakoi ajosi sen mukaan.

Vihjeitä: nelivedolla ajaminen

4 x 4 ajamisen vinkkejä

1. Tarkasta renkaat säännöllisesti.

Tee seuraavat huoltotoimenpiteet säännöllisesti: Varmista, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Renkaiden oikean ilmanpaineen määrittää auton valmistaja, ja sen voi tarkistaa auton oven reunasta, ovipilarista, hansikaslokeron luukusta tai polttoainesäiliön luukusta. Ilmanpaine on mainittu myös auton käyttöoppaassa. Renkaan sivussa oleva numero ei tarkoita suositeltavaa rengaspainetta vaan suurinta sallittua rengaspainetta. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa. Tarkasta myös renkaiden urasyvyys. Oikea urasyvyys auttaa ehkäisemään luisumisen, vesiliirrot ja renkaan tyhjenemisen.

2. Hidasta vauhtia.

Liian hitaasti ajaminen voi olla vaarallista, mutta nopeutta kannattaa silti vähentää aina hankalissa olosuhteissa, kuten sumussa, sateella, lumipyryssä tai auringon häikäistessä. Älä kiirehdi äläkä menetä malttiasi.

3. Opettele ajamaan öisin.

Öisin ajaminen voi olla mukavaa, kunhan muistaa pitää varansa heikon näkyvyyden vuoksi. Seuraavassa on joitakin perusasioita: Pidä ajo- ja perävalot päällä auringonlaskusta auringonnousuun. Vaihda lyhyet valot, kun toinen auto on alle 200 metrin päässä. Käytä lyhyitä valoja myös ajaessasi toisen auton perässä. Jos autoon tulee yöllä vika, varmista, että muut autoilijat näkevät autosi ja osaavat pysähtyä ajoissa. Sytytä varoitusvalot. Jos mahdollista, aja pois tieltä. Älä pysäköi heti mäen laen tai mutkan taakse. Pidä kaistaviivoja ja muita signaaleja silmällä, jotta pysyt tiellä.

4. Ota terveydentilasi huomioon.

Näkösi, kuulosi ja reaktiokykysi on syytä olla kunnossa. Älä aja autoa, jos olet – nauttinut alkoholia – ottanut väsymystä aiheuttavaa resepti- tai käsikauppalääkettä – käyttänyt keskittymistä tai havaintokykyä haittaavia huumaavia aineita – hyvin väsynyt – kiihdyksissä – se voi aiheuttaa huolimattomuutta.

5. Varaudu eri vuodenaikojen erityisoloihin.

Pane auto talvikuntoon ja vaihda renkaat hyvissä ajoin, mutta muista myös muut vuodenajat. Sumu, rankkasade, lumipyryt ja jäisyys, helle ja auringon häikäisy asettavat ajamiselle ja auton huollolle omat vaatimuksensa. Lisätietoja on tässä sivustossa talviajoa koskevissa vihjeissämme sekä osiossa ”Renkaan huolto”. Voit kysyä neuvoa myös Goodyear-jälleenmyyjältä.

6. Ole erityisen valppaana kaupunkiajossa.

Kaupungeissa on autojen lisäksi paljon muutakin liikennettä: jalankulkijoita, raitiovaunuja, polkupyöriä ja huoltoajoneuvoja, esimerkiksi kadunlakaisukoneita ja jäteautoja. Tarkkailtavaa on kaksin verroin enemmän kuin maantiellä. Pidä huolellisesti silmällä, mitä autosi edessä, sivuilla ja takana tapahtuu.

Vihjeitä: maasturilla ajaminen

Vihjeitä maasturilla ajamiseen

1. Älä ole liian itsevarma.

Monet autoilijat ovat siinä uskossa, että avopakettiautot, kevytmaasturit tai minivanit ovat ilman muuta turvallisempia kuin keskikokoiset autot. Monet uskovat, että ne kestävät onnettomuustilanteessa paremmin. Tällaiset autot voivat kuitenkin olla tavallisia henkilöautoja vaikeammin hallittavissa, ja tämä voi aiheuttaa riskejä. On myös syytä muistaa, että auton suurempi koko ja paino eivät välttämättä suojaa kolarissa.

2. Ota huomioon normaalia henkilöautoa raskaampien ja korkeampien autojen muille autoilijoille aiheuttamat vaarat..

Maasturit ja vastaavat ovat yleensä raskaampia ja korkeampia kuin tavalliset henkilöautot, joten niiden puskurit voivat kolaritilanteessa aiheuttaa hengenvaaran henkilöautojen matkustajille. Myös raskaampien ja korkeampien autojen kuljettajien tulisi muistaa tämä.

3. Opettele vetämään asuntovaunua turvallisesti.

Maastureilla ja muilla isommilla autoilla vedetään usein asuntovaunuja tai esim. venettä. Tällöin mutkissa ajaminen,   kaistanvaihto, peruuttaminen sekä ylä- tai alamäkeen ajaminen voi olla hankalaa. Muista seuraavat perusseikat: – Älä hinaa liikaa painoa. – Käytä oikeanlaista vetokoukkua ja muita varusteita. – Lastaa perävaunu oikein. – Hanki apua, kun liität perävaunun vetokoukkuun. – Käytä oikeanlaisia pyöriä ja renkaita. – Käytä normaalia enemmän tehoa. – Varo ylikuumenemista. – Pidä vetoauton vauhti tasaisena.

4. Varaa autoon kunnollinen hätäpakkaus erityisesti maastoajoa varten.

Varaudu siihen, että jäät tielle. Pidä mukana auton painoon ja kokoon sopiva tunkki ja kaapeleita. Säilytä hätäpakkaus tukevassa kassissa tai laukussa. Pidä autossa varalla ainakin varoituskolmio, villahuopia, apukäynnistyskaapelit, jotain syötävää, retkikeitin, keittosäilykkeitä, keittoastioita ja ateriointivälineitä, paksut sukat, hattu, kintaat, ensiaputarvikkeita, lumiketjut, lumilapio, kynttilä, sytytin ja tulitikkuja, taskulamppu ja radio, jonka paristoissa on kunnolla virtaa sekä lukemista pitkiä odotuksia varten. Pidä ensiapupakkaus aina mukana autossa ja varmista, että matkapuhelimen akussa on riittävästi virtaa.

5. Varaudu eri vuodenaikojen erityisoloihin.

Pane auto talvikuntoon ja vaihda renkaat hyvissä ajoin, mutta muista myös muut vuodenajat. Sumu, rankkasade, lumipyryt ja jäisyys, helle ja auringon häikäisy asettavat ajamiselle ja auton huollolle omat vaatimuksensa. Lisätietoja on tässä sivustossa talviajoa koskevissa vihjeissämme sekä osiossa ”Renkaan huolto”. Voit kysyä neuvoa myös Goodyear-jälleenmyyjältä.

Goodyear renkaat myy:

Autotarvike Kuva1.jpg
RAT Logo.jpgRengastie 28, 60120 SEINÄJOKI


www.autotarvike.fi

Myynti: Ma-Pe klo 8-17 ja La klo 9-13 (Kesälauantait suljettu,kesä-, heinä- ja elokuu)

Varaosat: 06-4202800

Rengasmyynti: 06-4202822

Telefax: 06-4202 820

Sähköposti: rat@rengastienautotarvike.fi

Postiosoite: PL 216, 60101 Seinäjoki